Setomaa Turismitalo pärapõrgu suitsulihaleib kaerahelvestega

Retsepti soovitab: Setomaa Turismitalo

KOOSTISAINED

Kogusest saab 2 suuremat või 3 väiksemat leivapätsi.

  • 400 g nisujahu või täisteranisujahu
  • 400 g rukkijahu
  • 3 tl soola (kui lisatav liha soolasem, siis tuleks vähem soola lisada)
  • 70 g fariinsuhkrut
  • 50 g presspärmi
  • 5 dl vett
  • 100 g täistera kaerahelbeid (rukkihelbeid vms)
  • 140 g seapõske või muud meelepärast pekisemat suitsuliha

Soovitused:

  • Leiva sisse sobib kasutada just pekisemat liha - see annab leivale lisamaitset ja leib ei kuiva niiväga ka ära.
  • Fariinsukru võib asendada mingis osas ka tavalise suhkruga ning melassiga, mida tuleb suhkrust rohkem lisada - siis tuleb leib tumedam.

Retsept on pärit Setomaa Turismitalo naaberkülas asuva Pärapõrgu talu perenaiselt Helvelt. Talu tegi retsepti mõned omapoolsed täiendused ning soovib omakorda seda nüüd ka Teiega jagada.

Foto: Setomaa Turismitalo

  • Eemaldada seapõselt kamar, lõigata suitsuliha õhukesteks viiludeks ja omakorda peenikesteks ribadeks.
  • Panna kaussi jahud, fariinsuhkur, sool, kaerahelbed ja suitsuliha.
  • Lahustada presspärm käesoojas vees ja valada kaussi kuivainete peale.
  • Puhaste pestud kätega sõtkuda tainast kuni moodustub ühtlane sile taignapall ja taigen käte küljest lahti lööb.
  • Võtta leivavormid (võivad olla metallist) ja määrida need õliga. Näiteks sobib kasutada kahte vormi sisemiste mõõtmetega 10 x 30 cm.
  • Jagada tainas võrdseteks osadeks ja panna vormidesse.
  • Silitada tainas pealt märja käega ühtlaselt siledaks. Soovi korral raputada peale kaerahelbeid.
  • Keerata ahi režiimile "alt ja pealt küpsetamine" (sümboliks kaks triipu) ja 35 kraadi peale.
  • Lasta väikesesse potti kuuma vett ja panna pott koos kuuma veega ahju põhjale. Leivavormid koos taignaga asetada ahju keskossa restile. Lasta taignal kerkida ca 35 minutit või kuni vorm on taigent täis kerkinud (võib kerkida ka kiiremini).
  • Kui leivad on piisavalt kerkinud, võtta pott ahjust välja ja keerata ahi 175 kraadi peale. Küpsetada leibasid 35 minutit alates ahju temperatuuri saavutamisest.
  • Kui aeg saab täis, siis võtta leivad ahjust välja ja eemaldada ka kohe vormidest.
  • Leib katta jahtumise ajaks puhta köögirätikuga.
  • Igasugustele küpsetistele on hea, kui nad saavad jahtuda puidust lõikelaual või alusel. Katsu vältida plastmassi, klaasi vms materjali, mis ei hinga. 

Leib maitseb hea eriti just paksu määrdega, näiteks paksu võikihi ja riivitud parmesani juustuga.