Eesti Toidutee
Südamega valmistatud eestimaised maitsed
Olgu Eesti toidu ja Eesti toidukultuuri pakkujaks väike talukoht või tunnustatud tipprestoran ning pakutavaks lihtne talupojaköök, keskaja-, mõisa- ja nõukogude pärand või modernne nägemus Eesti toidust, on sellel kõigel ometigi ka midagi ühist.
Selleks ühisjooneks on väärtused, mida jagame ja millele toetume:
Soovime meeldivaid maitseelamusi Eesti Toiduteel!
Toidupakkujad kostitavad Teid aastaringselt, hooajaliselt või eelneval broneerimisel.
Degusteerimised pakuvad võimaluse avastada uusi maitseid ning kogeda hulgaliselt vahvaid emotsioone kuulates kohalikke lugusid.
Toidu õpitubades on võimalus osa saada põnevatest tegemistest ja koguda uusi tarkusi toidu valmistamiseks.
Talupoest leiab kaasa ostmiseks kohalikku talukaupa.
Väiketootjad tutvustavad oma tegemisi ja pakuvad enamasti nii degusteerimisi kui ka kaasaostu võimalusi. Osadel väiketootjatel avatud kohvik. Osade väiketootjate tooted aga saadaval vaid erinevatel väliüritustel ja/või kauplustes.
Pruulikojad, veini- ja siidritalud pakuvad õlle, veini- ja siidrisõpradele käsitööna valmivaid jooke. Korraldavad degusteerimisi ja pakuvad kaasaostu võimalusi.
Eesti Toidutee ühine väärtus: Pakutav toit on värske, maitsev, kohalikust toorainest ning kohapeal valmistatud
Eesti Toidutee tunnuslause: Südamega valmistatud eestimaised maitsed
On mida tähistada, head veinimajad ja veinisõbrad🤗 Hea teada!Tähtpäevad 25. mai - veinipäev by Kodu Haldjas - laupäev, mai 25, 2024 Magus või kuiv, punane või valge, kihisev või tavaline, tõstkem veini klaasi ühe armastatuima ja ajaloolisema alkohoolse joogi auks.Vein on sajandeid olnud kogu maailma kultuuride kindel lemmik ja väärib igat...
Eesti siidritest saab täna Riias maitsta ja kaasa osta Tori Siidritalu ja Jaanihanso tooteid🤗 Tiekamies šodien Sidra tirgus Kalnciema kvartālā! Sabraukuši 10 Latvijas īstā ābolu sidra ražotāji un viesi no Igaunijas, atnāc! Būs dzirkstoša diena! 😎
Valgejõe Veinivilla kutsub suitsukala kohvikusse🤗
Palju õnne, rõõmustame koos teiega ja tuleme teile peatselt külla, head ja paremat maitsma ning osa saama teie külalislahkusest🤗 Michelin Guide Estonia tunnustas tänavu Eestis 35 restorani. 180° by Matthias Diether säilitas kaks tärni ja NOA Chef's Hall ühe tärni.
Restoran Groot kutsub Brunchile🤗 Ootame homme kõiki pühapäevasele Brunchile 10:00 - 14:00!! 🥂🥐🍓
Olge lahke, Saaremaa, Muhumaa ja Ruhnu maitsete aasta ongi pidulikult alanud🤗 Maitsev Puhkus Maal võib alata!
Aasta läbi kestev maitsete aasta saartel on alanud🤗
Täna, 17. mail saab Väinatammil piduliku avapaugu Saaremaa, Muhu ja Ruhnu maitsete aasta! ☀️ Tule ja saa osa: 👉 lihtsatest saare maitsetest, mis pärit saarte küladest ja inimestelt 👉 pillimängust ja tantsust, võimalusest ka ise tantsu keerutada 👉 mõnusast koosolemisest. Ja kui sa täna ,,avapeole" ei jõua, siis on eesootav aasta pungil sündmustest, kus jõuad veel saarte mekke tähistada! Loe Maitsete aastast ja programmist lähemalt: https://ehtne.ee/saaremaa-muhu-ruhnu-maitsete-aasta/ 📸 Maris Sepp Saaremaa Toidufestival Visit Saaremaa #saaremaatoidufestival #maitseteaasta #ehtnesaaremaa #saaremaa #muhu #ruhnu #kohaliktoit #eestitoidutee #puhkusmaal Refereeritud Saaremaa Toidufestivali kodulehelt Saaremaa, Muhu ja Ruhnu kuulutavad uhkusega, et just meie saared on valitud Eesti ... Loe edasi
Murimäe Veinikelder lahkelt külalisi võõrustamas ja hooaega avamas🤗 Eesti Veinitee 21 veinimaja üle Eesti avavad täna hooaega!
Eesti Veinitee 21 ettevõtet avavad täna hooaega, olete oodatud! On mida oodata
Kuressaare Kuursaal on peatselt toidupiirkonna Saaremaa, Muhu ja Ruhnu tiitli jõudmiseks ja väärikaks kandmiseks valmis🤗
Ööbiku resto kutsub teid kala nautima🤗
Pressiteade Toidupiirkond Mulgimaa 23. aprill 2024 Mulgimaa Maitsete aasta jõudis uhke peo saatel lõpule Laupäeval, 20. aprillil, peeti Tõrva Gümnaasiumis Toidupiirkond Mulgimaa maitsete aasta lõpupidu. Mulgimaa otsustas oma maitsete aasta lõpetada suure ja avaliku peoga, midagi mida üksi teine toidupiirkond pole varasemalt teinud. Peol astus üles Mulgimaa noorte muusikute kollektiiv Lõõtsanoobid ning hiljem mängis jalakeerutuseks ansambel Folksell. Tõrva Gümnaasiumi saalis olid end üles sättinud Mulgimaa väiketootjad, kelle juurest sai osta kohalikku veini, juustu, seenetooteid, korpe ja muud hea paremat. Mulgi putru küll sellel peol ei pakutud, kuid esindatud oli aasta tunnuslause „Mulgi süük- uus ja vana ütenkuun“ uuem pool- mulgipärane poke kauss. Mulgi toit ühendab Anu Raud pidas loengu mulgi toidu tähtsusest meie kultuuris ja kultuuri osana ning Ave Grenberg rääkis mulgi pudru teekonnast UNESCOsse. Ave Grenberg tõi mulgi pudru küsitluse tulemustest välja, et mulgi puder ühendab perekondi ja kogukondi. Tihti on just ühiselt kokku saades hea üks suur pott mulgi putru valmis teha. Söögitegemisse kaasatakse terve perekond. Toidupiirkonna aasta tõi esile mulgi väiketootjaid, kes nüüd koos söögikohtade ja toitlustajatega on kantud mulgi toidutee kaardile. Ikka ühiselt edasi. Kuigi piirkonna aasta sai ametlikult läbi, siis ei lõppe sellega veel tegevused. Kuni aprilli lõpuni kogutakse mulgi retsepte, et kunagi välja anda mulgi toidu kogumik . Suvel ja sügisel on ühiselt plaanis osa võtta mõnest sündmusest. Üle terve Mulgimaa toimuvad kodukohvikute päevad, laadad ja muud toiduga seotud sündmused, mille kohta võib ka edaspidi Toidupiirkonna meediakanalitest infot leida. Mulgimaa parim peakokk tegutseb Helme kihelkonnas Lõpupeol astusid Tõrva Gümnaasiumi õppeköögis võistlustulle nelja kihelkonna peakokad ja nende abilised. Karksi kihelkonda esindasid Viivika Sarv ja Annika Tulp Morna Õnne Talust, Halliste kihelkonda Kaili Tukk ja Maarika Tukk Mulgi Kõrtsist, Paistu kihelkonda Viktoria Mogiš ja Siret Niinelo Raudnaela kõrtsist ning Helme kihelkonda Randel Malm ja Kerttu-Karoline Kuimet Malmizzast. Žürii, koosseisus Eesti Peakokkade Ühendus president Taigo Lepik, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi põllumajanduspoliitika osakond valdkonnajuht Kerli Nõges, Mulgimaal Viru talu peakokk Monika Peebo, Tõrva vallavanem Helen Elias, Mulgi vallavanem ja Mulgimaa Arenduskoja aseesimees Imre Jugomäe. Kokad pidid kolme tunni jooksul valmistama pearoa ja magustoidu. Kokkadele oli ette antud toorainete nimekiri, millest mõlemas roas pidi kasutust leidma vähemalt kaks. Ette antud valikus oli siga, Shroomwelli seened, kama, kruubid, Polli Aiandusuuringute keskuse ebaküdooniamahl, mesi ja karulauk. Žürii esimehe Taigo Lepiku sõnul oli võistlus tasavägine ning võitjat ei olnud lihtne välja valida. Võidukaks osutus Helme kihelkonna võistkond ning žürii sõnas, et otsustavaks sai Randel Malmi valmistatud liha. Parima magustoidu panid lauale Halliste kihelkonna kokad Kaili ja Maarika Tukk. Kõik kokandusvõistluse osalised töötavad söögikohtades või erisündmuse puhul õhtusööke pakkuvates kohtades, siis loodetavasti jõuavad võistlusroad aeg- ajalt ka nende menüüdesse. Osalejate sõnul oli kööki kokku sattunud tore seltskond, kes alguses igaüks vaikselt oma roa kallal nokitsesid, kuid aja möödudes läks meeleolu köögis lõbusamaks. Lepiti kokkugi, et kordamööda käiakse üksteise töökohas külas söömas. Korraldajatele anti soovitus, et sarnane võistlus võiks toimuda kindlasti uuesti ja võiks olla osa iga järgmise toidupiirkonna tegevusplaanist. Me rõõm on lõputu Nii kõlas eelmise laulupeo lõpulaul, kuid see sobib suurepäraselt ka Mulgimaa toidupiirkonna aasta lõppu. Inimesi, ettevõtjaid, kaasamõtlejaid on tohutult, keda toidupiirkond soovib tänada. Paljud neid said oma tänu peol kätte, kuid kõiki polnud kohal. Toidupiirkond soovib südamest tänada kõiki kaasamõtlejaid, abilisi, toetajaid, rahastajaid ja sõpru, kes aitasid kaasa Mulgimaa maitsete aasta õnnestumisele. Aitäh teile! Mulgimaa maitsete aasta on nüüd ametlikult läbi, kuid toidupiirkonna tiitel jääb meiega edasi. Aasta lõpus selgub, kas mulgi puder pääseb UNESCOsse ning siis on jälle taaskord põhjust ühiselt putru keeta. Uueks toidupiirkonna aastaks soovime õnne Saaremaale, Muhumaale ja Ruhnule, kelle maitseterohke seiklus alles algab. Kui sel suvel polnud veel plaane saarte poole minna, siis nüüd on selleks põhjuseid küllaga. Lisatud foto kokandusvõistluse žürii tööst. Fotode autor TaavidMeedia. Mulgimaa maitsete aasta lõpupeo täispikk galerii: https://mulgimaa.ee/toidupiirkond2023/galerii/lopupidu/ Mulgi süük- uus ja vana ütenkuun! Eesti Toidupiirkond 2023- Mulgimaa projekti rahastavad Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, Mulgimaa Arenduskoda ja Eesti LEADER meede. Pressiteate koostas Mae Rae Toidupiirkond Mulgimaa müügipäälik +372 521 8736
Uksed avanevad 1. mail erinevates veinimajades Eesti Veiniteel Uue-Saaluse Veinitalu kutsub lahkesti külla🤗 When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been deleted.
Maitserännak toidupiirkonnast teise jätkub Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi eestvedamisel. Lõpusirgel on Eesti Toidupiirkond 2023- Mulgimaa ja teatepulka üle võtmas ning pidurüüsse sättimas on Saaremaa, Muhu ja Ruhnu🤗 Eesti Maaturismi Ühing rõõmustab ja elab kaasa ning soovib saartele palju toidusõpru😊 🥳𝐄𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐭𝐨𝐢𝐝𝐮𝐩𝐢𝐢𝐫𝐤𝐨𝐧𝐧𝐚𝐤𝐬 𝐯𝐚𝐥𝐢𝐭𝐢 𝐒𝐚𝐚𝐫𝐞𝐦𝐚𝐚, 𝐌𝐮𝐡𝐮 𝐣𝐚 𝐑𝐮𝐡𝐧𝐮 Regionaal- ja Põllumajandusministeerium on valinud meie armsad saared Eesti toidupiirkonnaks – seda tiitlit kanname alates maikuust kuni 2025. aasta aprillini 🤩 👉 Kogu selle mitmekülgse maitsete aasta info saab koondatud ühte kohta, et saaksid selle kätte helendavalt ekraanilt - anname kohe teada, kui kõik valmis 👀 Lisaks jälgi jätkuvalt meie Facebooki ja Instagrami kontosid, et olla kursis kõige värskema infoga! 👨👩👧👦 Üks oluline eesmärk, miks me seda tiitlit koos taotlesime, on tuua meie saarte rikkalik toidukultuur rohkem esile. Kuid veelgi olulisem on esile tõsta meie saarte inimesi ning nende panust saarluse ja saarte elu hoidmisel. Suur aitäh selle eest kõigile! 🌊 Meie saarte toidupiirkond pakub kahtlemata Eesti kõige merelisemaid ja saarelisemaid maitseid ning avab uue põneva vaatenurga saarelisele toidule, propageerides ja tutvustades seda kogu Eestile. 🙃 Saared on tuntud oma eraldatuse poolest – see on loonud unikaalsed toidutraditsioonid, mida täiustab kaasaegne ja innovaatiline lähenemine. Eraldatus on õpetanud saarlasi olema nutikad ja leidlikud ning elama kooskõlas loodusega. Seega on maitsete aasta keskmes kestlikkus ja oskus elada harmoonias loodusega – kõik see, mis on saarte elanikele justkui kaasasündinud. 🤫 Ja see on alles algus, tule koos Saaremaa, Muhu ja Ruhnuga maitsete aasta lainele!
Kutsume teid veelkord maitserännakule Eesti Toiduteel ja avastama endale meelepäraseid toiduga seotud sündmusi üle Eesti https://www.toidutee.ee/sundmused-2020-ule-eesti Majutus- ja aktiivse puhkuse võimalused leiate enda jaoks veebilehelt www.maaturism.ee ja Puhkus Maal Avasta eestimaised maitsed Eesti Toiduteel
Palju õnne Murimäe Veinikelder 🤗
Palju õnne Uue-Saaluse Veinitalu 🤗
Kipperi Kalapood kutsub kalale🤗
Palju õnne Habaja Viinavabriku 🤗 HÄID uudiseid ka: üks meie "itaallastest" - lambrusco Mantovano - sai Eesti Aasta Veini konkursil pronksmedali!
Hea võimalus teha Sinasõprust pealinna kokku tulnud Eesti veinimajadega.
Ülestõusnud juustule Andre Farmi🤗 Miks ei ole lihavõttelehmad ja lihavõttekanad? Jänes viib ju lihtsalt kauba kohale!?! 🐰 Mõnusaid pühi...🥚 NB! Rohkem kui poole soodsamat ülestõusnud juustu saab tellida siit: https://www.andrefarm.ee/pood/ulestousnud-juust/
C. R. Jakobsoni Talumuuseum Kurgjal jagab tänase päeva kohta tarkusi ja ootab teid kõiki pühapäeval endale külla🤗 Rõõmsaid pühi teile kõigile🤗 ✨Täna on suur reede, rahvakalendri suur püha ja tänasel päeval kehtis töökeeld. ✨Suur reede kui Kristuse surmapäev on aasta õnnetu päev, nagu reedene päev on tervikuna õnnetuim nädalapäev. ✨Suur reede oli mõjukamaid nõidumisaegu – see päev sobis, sarnaselt suure neljapäevaga, kõikvõimalikuks pisimaagiaks ja eelseisva aastapoole mõjutamiseks. ✨Munadevärvimine on oluline osa ülestõusmispühade kombestikust, kuigi tänapäeval värvitakse mune tihtipeale juba suurel reedel. Ülestõusmispüha on suurele reedele järgneval pühapäeval. ✨Meie tähistame munadepühi eeloleval pühapäeval kl 11-14 munade värvimisega ja pannkookidega! Loomulikult käime ka laudas loomi vaatamas. Pühapäeval perega Kurgjale! #kurgjatalumuuseum #pannkoogipühapäev #munadepühad #kurgja
Hea teada, eriti veel tänasel pidupäeval😉🤗 🥂Vürtsikilu, kartulisalat ja täidetud munad ning seapraad mulgikapsaga – milliste Eesti veinidega sobitada kokku tuntud pidusööke kirjutas oma blogis Mirje Uibo veinikoolitused.🍷 👉Loe lähemalt, millised toidud sobiks Allikukivi veinimõisa, Habaja Viinavabriku, Murimäe Veinikelder, Valgejõe Veinivilla, Valgeranna Veinitalli, Ulge talu, Tori Siidritalu, Järiste Veinitalu ja Uue-Saaluse veinitalu veinidega.👇 https://veinitee.ee/blogi/sommeljee-soovitab-milline-vein-valida-vabariigi-aastapaeva-peolauale/
Head vabariigi sünnipäeva. On põhjus üheks korralikuks söömaajaks . . . Peipsimaa kutsub sööma täiskuu ajal🤗 Kaart kõikide kohtade menüüde ja tegevustega: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=10Z3_ZefCzWdKYuzjebvp5S407BRMOy4&usp=sharing Kõik meie 40 toredat kohta on tutvustatud! Nüüd on aega veel planeerida oma reisi, et külastada oma lemmikud ja valida lisaks kaardil ka uusi kohti. Selleks oleme loonud kaardi, koos kõikide kohtade menüüde ja lisategevustega. Leiad nad kergesti, kas QR koodi kasutades või postituse kommentaarides lisatud lingina kaardilt. Ootame teid juba sel laupäeval kell 17.00-00.00.
Oli see vast maitsev rännak👌 Tänud kõigile toiduteelistele, kohaliku toidu- ja joogitootjate andmebaasi kohaliktoit.maaturism.ee ettevõtjatele, toidupiirkondadele ja Eesti Maaturismi Ühingu Puhkus Maal tiimile ning kummardus kõigile kohalikust toidust lugupidavatele külastajatele. Turismimess Tourestil kontakt loodud, nüüd jääme teid kõiki külla ootama🤗 Eesti Toidutee lookleb üle Eesti! Suur tänu Ülle Jukk jäädvustamast meie pealinnas kulgenud maitserännakut! @jälgijad kutsume teidki ...
Head @jälgijad olete kõik oodatud Tourest 2024 Elamused ja maitsed hall kutsub maitserännakule! Toiduteemalisi sündmusi toimub aastal 2024 rohkelt. Leiate sündmused veebilehelt www.toidutee.ee või tulge Turismimess Tourestile, et kaasa haarata paberkandjal üle-Eestiliste sündmuste trükis ning osa saada põnevatest maitsetest erinevatest paikadest üle Eesti. Eesti toit kohtub pealinnas🤗
Asutati väikedestilleerijate liit Eesti kange alkoholi väiketootjad otsustasid koonduda ja asutasid veebruaris huvikaitseorganisatsiooni Eesti Väikedestilleerijate Liit. Kahjuks on Eesti ühiskonnas viimasel ajal populaarseks saanud mõttemall, et alkohol ja alkoholitootjad on süüdi kõikides maailma hädades. Meie, Liidu loojad oleme veendunud, et alkohol ise ei põhjusta kindlasti mingeid taunitavaid tagajärgi. Kõigis ebameeldivates nähtustes tuleks siiski süüdistada meie alkoholi tarbimise kultuuri, või pigem selle puudumist mingil osal elanikkonnast. Liit tahabki oma tegevuse käigus suures osas keskenduda meie alkoholitarbimiskultuuri tõstmisele, onju naps kuulunud läbi aegade toidukultuuri osana inimkonna arengu dünaamika juurde. Teine eesmärk on rääkida kaasa ka õigusloomes reklaamiseadusest aktsiisiseaduseni. Soov on aidata riiki, olles partneriks ametnikele ja seadusloojatele, kes kipuvad valdkonda nägema vaid suurtootjate-keskselt. Väiketootjate liidu eesmärk on võrdsustada mänguväljakut suurtega. Kogu tänane Eesti alkoholi tootmise õiguslik raamistik on loodud üheksakümnendatest saati kitsalt suurtootjaid silmas pidades. Aga me ei ole suurtootjad. Kõik väikedestilleerijate liidu liikmed on väikese suurusega ettevõtted, kelle häält ei ole neis olulistes aruteludes kuulda. Õlletootjatele on riik loonud tootmismahust tulenevaid erisusi, kange alkoholi puhul ei ole seni seda aga tehtud. Euroopa Liidus on vähemalt 16 liikmesriiki, kus on ühel või teisel kujul loodud kange alkoholi väiketootjatele erisusi. Soovime avada riigiga diskussiooni ka Eestis regulatsioonide ülevaatamiseks, sest väiketootjad on sageli maapiirkondades turismiatraktsioonideks, kohaliku kultuuri kandjateks, ka töökohtade loojateks. Kuna nõuded on samad, siis ainuüksi halduskoormus on väiketootjatele suurtega võrreldes oluliselt raskem kanda. Majandusministeerium avaldas äsja oma pikaaegse plaani kahekordistada Eesti majandus 2035. aastaks. Me usume, et väiketootjad saavad anda sellesse oma väikese, kuid siiski kasvavalt olulise panuse. Oleme veendunud, et kehtestades mõistlikumad tingimused ja lihtsustades kehtivaid regulatsioone saame koos riigiga päitsed pähe ka lokkavale salaja alkoholitootmise vohamisele. Eesti Väikedestilleerijate Liidu asutasid: EBD Group OÜ (Atla Distillery), Manor Spirits OÜ, MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök, Nordic Validation Company OÜ, OÜ Siberi Sammar, Põhjaka Viinaköök OÜ, Regulatory OÜ (OUK Distillery). Lähiajal plaanitakse liikmeskonda kasvatada uute liitujatega. Huvilised saavad meile küsimusi esitada ja rohkem informatsiooni hankida see neljapäev kuni laupäev, 08.-10.02 Eesti Näituste Messikeskuses toimuval Turismimess Tourest, kus on esindatud MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök, Siberi Sammar OÜ, Atla Distillery. Lisainformatsioon: destilleerijad.liit@gmail.com, tel. 5346 0078 Tourest 2024 Elamused ja maitsed hall kutsub maitserännakule! hallis on 08.-10.02 esindatud Siberi Sammar ja Peipsi Kogukonnaköök
Eesti Veinitee ettevõtted üllatavad messikülalisi igaüks omal moel🤗 Ootame teid Tourest 2024 Elamused ja maitsed hall kutsub maitserännakule!
Kinnitame allpool öeldut Tourest 2024 Elamused ja maitsed hall kutsub maitserännakule! Puhkus Maal Turismimessil Tourest leiad parimad palad! Meie elamuste ja maitsete hall kostitab Sind meeliülendavate maitseelamustega. Kohal on parimad palad just Eesti pinnalt. Pilet on eelmüügist soodsam! 👉 https://tourest.ee/
"Горизонт": Как готовят судака в Причудье по местному рецепту?
Olete kõik lahkesti oodatud maitserännakule🥰 When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been deleted.
Eesti Toidupiirkond 2023- Mulgimaa on kultuuriline- ajalooline piirkond Lõuna-Eestis, mis koosneb viiest endisest kihelkonnast: Tarvastu, Paistu, Halliste, Karksi ja Helme. Tänapäeval Kuulub Mulgimaa alla Mulgi vald, Tõrva vald ning osa Viljandi vallast. Mulgimaa pealinnaks on Abja-Paluoja. Rikkaliku ajaloo ning kultuuriga piirkond, mida iseloomustavad traditsioonide hoidmine, kuid ka uue ja põnevaga katsetamine ning innovaatilisus. Mulgimaa söök koosneb traditsioonilistest ja puhastest maitsetest. Nagu ikka on põhiliseks söögiks toidulaual kodumaal kasvatatud kartul, kapsas ja teravili. Laualt ei puudu ka värske Võrtsjärve kala ning ulukiliha. Tänapäeval segavad Mulgimaa oskuslikud kokad traditsiooniliste maitsete hulka ka uusi mekke, luues sellega põnevaid maitsenüansse. Tunnusmõte “Mulgi süük- uus ja vana ütenkuun”. Mulgimaa on ainus piirkond Eestis, millel on nii mitu omanimelist toitu- mulgipuder, mulgikapsad, mulgikorp, mulgikama. Kuid Mulgimaa ei ole ainult puder ja kapsad. Tunnuslausega toome välja, et lisaks traditsioonilistele maitsetele leidub siit ka palju muud põnevat ja uut. Siin on mitmeid toidu- ja joogitootjaid, söögikohti ja toitlustajaid, kes pakuvad just seda õiget mulgi putru või mulgi pudru moodsamat versiooni, või hoopiski katsetavad kohalike toorainetega midagi põnevat. Kutsume Mulgimaad avastama. Kes soovib Mulgimaast rohkem teada, saab külastada 2023 aasta kevadel avatud Mulgi Elamuskeskust, kus on kokku võetud Mulgimaa ajalugu, mulkide olemus ja söögilaud. Meepealinnas Karksi-Nuias tutvu Karksi Ordulinnuse ja Karksi Peetri kirikuga, mille torn on üle kahe meetri kaldus, isegi rohkem kui Pisa torn. Mulgimaa pealinna Abja-Paluojal võid käia ujumas ja lõõgastumas Abja Spordi- ja Tervisekeskuses, tutvuda ajaloolise pangahoonega ning jalutada kauni paisjärve kaldal. Sööma ootab Mulgi kõrts, kus pakutakse lisaks kõigele muule ka maitsvat mulgiputru. Pigilinn Tõrva pakub mitmeid võimalusi nii lõõgastumiseks, sportimiseks kui toidu nautimiseks. Tõrva on Mulgimaa ajalooline kuurortlinn, sealt leiab kuldse liivaga järvekaldaid, puhta õhuga männimetsasid ning uudse spaakeskuse. Viljandi vallas, Mulgimaa piiril, külastage Heimtali muuseumi ja ringtalli, et tutvuda Mulgimaa käsitöö ja kodulooga. Väljas on ka Anu Raua teoseid ning kui veab, siis võite kohtuda kunstnikuga ka isiklikult. Mulgimaal rännates hakkab silma seitse erinevat puuskluptuuri, mis kujutavad mulgimaalasi ja nende riideid- kas leiate kõik üles? Igas väikeses külas on midagi unikaalset ja huvitavat mida proovida ning kogeda. Üle terve Mulgimaa on mitmeid söögikohti, kus saab proovida kõike, alates mulgipudrust ja lõpetades moodsamate maitsetega või on hoopis kokku segatud uus ja vana. Lisainfo leiad mulgimaa.ee kodulehelt, Mulgimaa toitlustajad ja tootjad leiad Google mapsi kaardirakendusest Avasta Mulgimaa künkaid, ürgset loodust, peegel siledaid järvesid, mõisaparke vanu kirikuid ning väikelinnasid. Kaunis loodus, lahked inimesed ja puhtad Mulgimaa maitsed ootavad teid külla! PS! Mulgimaa maitsete aasta kestab 2024 aprilli lõpuni! Allikas: https://www.toidutee.ee/200
Peipsimaal käis tants ümber pödra . . . maitserännakule tuleb minna aga ikka kohapeale🙃🙂 When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been deleted.
Palju õnne kõigile võitjatele🤗 ja ka osavõtjatele. Kõikse suurem käepigistus sedakorda läheb aga Jaanihansole👌
Oleme rõõmsad Eesti toiduteeliste saavutuste üle, täpsemalt loe allpool olevast Ehtne Talutoit postitusest 👌Palju õnne Kodas 👌Palju õnne Vinkymon OÜ 👌Palju õnne Andre Farm Palju õnne kõigile, kes tunnustuse pälvisid🤗
Eesti toidu kuul on Eesti Põllumajandusmuuseumi poolt esitatud väljakutse 5.-7. klassi õpilastele ja nende õpetajatele. Laske loovusel lennata, siis avaneb teile ka auhinnalaegas🤗👌😎 Üleskutse õpetajatele!👩🏫 September on 🇪🇪Eesti toidu kuu! Regionaal- ja Põllumajandusministeerium ning Eesti Põllumajandusmuuseum kutsuvad 5.-7. klasside õpilasi osalema loovtööde projektikonkursil, mille eesmärk on suunata lapsi mõtestama mõistlikku ja läbimõeldud tarbimist ning seeläbi vähendama toiduraiskamist. Eesti kodumajapidamistes tekib aastas 80 564 tonni toidujäätmeid🤔, millest toidukadu moodustab 33 837 tonni ehk ligikaudu 40%. Toidukadu ehk raisatud toit on toit või toiduaine, mis mingil põhjusel (riknenud või kasutustähtaja ületanud toit, söömisel ülejäänud toit jne) jääb tarbimata ja visatakse toidujäätmetena ära. Kutsume lapsi toidu targa tarbimise teemal arutlema ning palume parimad mõtted vormistada plakatil. Saabunud töödest korraldatakse 2024. aasta jaanuaris näitus, millega on võimalik kõigil Eesti Põllumajandusmuuseumi külastajatel tutvuda. PROJEKTIKONKURSI SIHTRÜHM: 5.-7. klass ÜLESANNE: Nädala jooksul kaardistavad lapsed, milliseid toiduaineid/toite nad kodus kõige rohkem ära viskavad. Kodused toidukaod võiksid lapsed ka ära kaaluda, et saaksite teada oma klassi toidukao koguse. NB! Kaardistama peaks just targa tarbimise tulemusel välditava toidukao, mitte kõiki biojäätmeid, mis on paratamatult koduse tarbimise osa. Arutlege klassis, millised võiksid olla ideed, kuidas olukorda koduse toidukaoga parandada ning üldiselt vähendada toidu raiskamist ja targalt planeerida toidu varumist ning valmistamist. Pakkuge välja retsepte, mis võimaldab ülejääke edukalt ära kasutada. Inspiratsiooni ja mõtteid aruteluks võib leida ka Keskkonnaministeeriumi ja SEI koostöös sündinud kodulehelt https://tarbitoitutargalt.ee/ OODATAV TULEMUS: Kujundage loovalt vabalt valitud tehnikat kasutades A1 formaadis plakat, mis sisaldab: Kuni 10 nippi, kuidas targalt toitu tarbida. Vähemalt üks hea retsept, mis võimaldab ülejääke ära kasutada ja lisage toidust ka visuaal vabalt valitud tehnikas. Plakati pöördele palume märkida töö esitanud klass ning kooli ja juhendaja nimi. 🗓️TÖÖDE ESITAMISE TÄHTAEG: 31.10.2023 Plakati saab saata postiga Eesti Põllumajandusmuuseumisse (Muuseumi 4, Ülenurme, 61714 Tartu maakond) või toimetada Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi valvelauda (Lai tn 39/41 Tallinn). 🏆AUHIND: Kolmele parima töö esitanud klassile on auhinnaks haridusprogramm Eesti Põllumajandusmuuseumis koos lõunasöögi ning transpordi kompenseerimisega.
On Eesti toidu kuu . . . 👉9. septembril Ööbikuorus toimuva kogukonnafestival Mina tean, kust tuleb minu toit töötubadesse saab registreerida Piletilevi kaudu! 👉Laupäeval, 9. septembril toimub Rõuge Ööbikuorus Kogukonnafestival "Mina tean, kust tuleb minu toit" ja UMA MEKK laat 👉Lisaks laadamelule ja rikkalikule kultuuriprogrammile saab festivali kolmes telgis kuulata harivaid loenguid ja osaleda aruteludel ning võtta osa töötubadest. 👉Kõik loengud-arutelud ja lõpuarutelu on tasuta, neid saab kuulata nii palju inimesi kui telkidesse mahub. 👉Kogu sündmus on külastajate jaoks tasuta, 👉osalustasu ja eelneva registreerimisega on vaid töötubades osalemine. Neid on sel päeval kokku üheksa, iga hind on 5 eurot ning pääsmeid saab soetada Piletilevist. 👉Pane tähele! Kui ostate töötubade pääsmeid valla kodulehel olevate otselinkide kaudu, ei lisandu nende hinnale 1.50 euro suurust teenustasu. Teenustasu lisandub otse Piletilevist ning Piletilevi müügipunktidest ostes. Kogu info festivali kohta (sh loengute ja töötubade pikemad tutvustused) on leitav Rõuge valla kodulehel aadressil 👉rougevald.ee/kogukonnafestival Lisainfo: Kaja Kesküla, projekti juht ja loengute korraldus (kaja.keskula@vorumaa.ee, 5695 3206) Marit Külv, töötubade korraldus (marit.kulv@ut.ee, 5905 3469) Kristin Krinal, UMA MEKK laat (uma.mekk@gmail.com, 5349 4250) Rutt Riitsaar, üldine korraldus (rutt.riitsaar@rougevald.ee, 516 9476) 👉👉👉 Sündmusele minnes otsige majutusvõimalusi Puhkus Maal koduleheküjelt www.maaturism.ee Öeldakse, et oled see, mida sööd! Rõuge rahvas teab, aga soovib veelgi rohkem teada saada ja neid teadmisi ning kohalikke maitseid ka jagada.
Maitsvat Eesti toidu kuud meile kõigile!!! Ilusat Eesti toidu kuud! 🥳 Tänavu juba üheksandat korda toimuv Eesti toidu kuu viib üle-eestilisele maitserännakule, annab võimaluse soetada sügissaaduseid ning maitsta eri toidupiirkondade ja toidutootjate traditsioonilisi ja uuenduslikke tooteid. Miks septembris? Sest just praegu on kohalik toidulaud kõige rikkalikum! 🥕☺️🇪🇪 Laadi alla Eesti toidu kuu programm ja tule kohale! Ürituste kohta loe lähemalt 👉 www.eestitoit.ee. #maarmastaneestitoitu #eestitoidukuu
Valgejõe Veinivilla Habaja Viinavabriku ja Aru mõis aiad ja hoovid on avatud ja külaliste ootel🤗 Pühapäeval, 3. septembril kl 11-17 ootavad Põhja-Eesti Avatud triiphoonete päeval külalisi Valgejõe Veinivilla, Habaja Viinavabriku ja Aru mõis. Kõigis veinimajades saab uudistada tootmist ja degusteerida kohapeal valminud veine. Veinivillas toimuvad lisaks tasuta ja tasulised aiandusteemalised töötoad, Aru Mõisas saab vaadata maalinäitust ja tomatinäitust ning Habajal maitsta kuulsust kogunud White Guide'i väärilist pitsat. Vaata täpsemaid programme veinimajade Facebooki-lehtedelt! Ekskursioonid tootmisse toimuvad täistundidel. Kogu info Põhja-Eesti Avatud triiphoonete, aedade ja verandade päeva kohta: https://kohaliktoit.arenduskoda.ee/sundmused/avatud-triiphoonete-ja-aedade-paev-tuleb-taas/ #eestiveinitee #estonianwinetrail #pohjaeestikohaliktoit
Hea ja aus eesti toit ruulib 🥰
Tamme talu ürdiaed 👌
"MAA TULEB LINNA" suur talutoidu laat ootab teid 2. septembril paljude maitsvate roogade ja kaasaostetavate toodetega🤗 2. septembril oleme Tallinnas Põhjala tehases "Maa tuleb linna" talutoidulaadal. Valikus palju erinevaid maitsvaid tooteid. Näeme laadal!
Jõulud Lahepere Villas👌
Suurepärased uudised Restoran Groot Võtkem siis kõik plaani aastaringne restorani külastus. Aitäh teile🤗
Eesti Toidupiirkond 2023- Mulgimaa sai endale uue logo Toidupiirkonna aasta tunnuslause, "Mulgi süük- uus ja vana ütenkuun," sättis logoks Mulgi vallas Karksi-Nuias sündinud ja üles kasvanud noor disainer Emma Loore Tae. Mulgipuder on Mulgimaa söögi A ja O. Seetõttu on logo keskel suur Mulgimaa värvides pudrukauss. Ringikujulise logo ümber jookseb moodsam variant mulgi kaaruspaelast ning tänapäevasem on ka logol kasutatud font, mis lisab veidi mängulisust. Logos kandubki edasi sõnum uuest ja vanast üheskooos. Emma Loore on 23 aastane ja hetkel õpib Taani ülikoolis tootedisaini. Digitaalse disaini ja kujunduse vastu hakkas ta huvi tundma oma bakalaureuseõppe ajal. Eriala oli küll informaatika, kuid üks kursus keskendus kujundusprogrammidele ning sealt sai ta sisse disainipisiku. Vabal ajal hakkas ta erinevaid programme õppima ja digitaalset disaini katsetama. Tegi alguses väiksemaid tööotsi ja niisama enda jaoks pilte/animatsioone. Peale bakalaureuse õpinguid sai ta tööd agentuuris disainerina, kus töötas veidi aega enne Taani kolimist. Toidupiirkonna tunnuslausega logo kaunistab edaspidi erinevaid tooteid ja suveniire, mida toidupiirkonna aasta jooksul kasutatakse. Logo võivad enda toodetele panna ka Mulgimaa toidutootjad, Vaata ka Eesti Toidupiirkond 2023- Mulgimaa ja Instagram @visitmulgimaa. Eesti Toidupiirkond 2023- Mulgimaa projekti rahastab Regionaal-ja põllumajandusministeerium, Mulgimaa Arenduskoda ja LEADER Eesti meede. Mae Rae Eesti Toidupiirkond Mulgimaa müügipäälik
Suurepärased uudised Ööbiku restolt🤗 Ööbiku tiim on oma igaastaselt suvepuhkuselt tagasi. Vahepeal on ka vihm aiamaad turgutanud ja seda kõike saame teile rõõmuga pakkuda!🙂 Esimesed vabad kohad alates 19.07 #isekasvatatud #maitseelamus #ööbikuresto
Just nii tore ja tegus nädalavahetus oli paljudel toiduteelistel🤗
Sel nädalavahetusel ootavad paljud Eesti Toidutee le kuuluvad ettevõtted teid endale külla 🤗 📣 AVATUD TALUD 2023. JUBA SEL NÄDALAVAHETUSEL! 👉 Avatud talude päev toimub sel aastal juba üheksandat korda. Ligi 360 talu Eesti eri paikadest ootavad külastajaid 16. juulil. Suurem osa talusid on avatud ka 15. juulil. 👉INFOT talude, nende lahtiolekuaegade ja programmi kohta leiab aadressilt www.avatudtalud.ee 📣 AVAMINE. Avamisürtus toimub Iisaka talus, Uuri külas, Kuusalu vallas. Esinevad Uurikad ja Marek Sadam. Toimuvad töötoad ja ekskursioonid. Vaata Facebookist: Avatud Talude Päevad Iisaka talus ja Lahemaa pärimuskojas. Üle-eestiline avasündmus 15.07 kell 10.00 🚂 TRANSPORT. Elroni abiga saab külastada 50 talu. Kaardi, kuhu saab mugavalt rongiga, leiab siit https://elron.ee/avatudtaludepaev ❗ MEELESPEA. Riietu mugavalt, võta kaasa sularaha ja hea tuju, aga koduloomad jäta koju. 🌞 ILM. Keskkonnaagentuur tellis ürituse ajaks ka suurepärase ilma! Vaata siia 👇. 🌤💧 Laupäeval, 15. juulil ootame kaunist suvist ilma. Lõuna poolt sirutub üle Eesti kõrgrõhuhari, kuid siiski areneb pilverünki ja valmis tuleb olla lühiajalisteks nõrkadeks vihmasabinateks, kuid õhtu on juba kõikjal sajuta. Läänekaare tuul on üsna tasane, üksnes põhjarannikul on tugevamaid tuuleiile. Päevasooja on 20-25 kraadi, meretuulele avatud rannikul on veidi jahedam. 🌤⚡️ Pühapäev, 16. juuli on samuti suurema osa ajast väliüritusi soosiv. Ennelõuna on kõikjal sajuta, kuid pärastlõunal jõuab Saare- ja Hiiumaale vihm ja äikesepilved ning õhtuks jõuavad sajupilved ja äike ka mandri lääneossa. Selle põhjuseks on Skandinaaviast lähenev madalrõhuala serv. Tuul pöördub lõunasse ja kagusse ning transpordib Kesk-Euroopasse saabunud kuumust ka meile. Nii tuleb pühapäev palava ilmaga. Soojakraadid tõusevad 24..28 kraadini. OSALE ISE JA VÕTA LAPSED KA KAASA! #avatudtalud #igailmaga #elron #iisakatalu