Inspiratsiooni lastemenüüde rikastamiseks jagavad Evari Tšetšin ja Marek Sild

Toidupakkujatele toimus 20. mail 2020.a. virtuaalne inspiratsioonikoolitus "Lastemenüüd". Ideid jagasid Eesti Peakokkade Ühenduse liikmed Evari Tšetšin ja Marek Sild. Koolitust modereeris Helen Vihtol.
Allpool retseptid koolituselt nii ettevõtjatele, kui ka kõigile kodus järeleproovimiseks!
Vaata ka koolituse videod!


Krõbedad kananagitsad ja peedi hummus
Retsept 5-le

  • 500 g kanafileed
  • näputäis soola ja sidrunipipart
  • 6 spl hapukoort
  • 4 suurt peotäit riivsaia

Lõika kanafileed väiksemateks tükkideks ja maitsesta soola ja pipraga.
Pane hapukoor kaussi, ning kasta kanatükid selle sisse. Teise kaussi pane riivsai ja planeeri selles kanafilee tükke.
Aseta kana tükid ahjurestile ja küpseta 200 kraadi juures 20-25 minutit.

  • 200 g keedetud peeti
  • 2 spl seesamipastat
  • 1-2 küüslauguküünt
  • 0,5 dl oliivõli
  • 2 spl sidrunimahla
  • sool, must pipar

Püreesta peedid, kikerhernes ja küüslauk köögikombainis/blenderis.
Lisa tahini, maitseained ja oliivõli.
Püreesta veel kord.

Toit on tervislik. Praadimiseks ei kasuta õli. Kanafilees on palju valku, mida lapsed vajavad kasvamiseks. Krõbe kana on laste lemmik. Seda toitu saab serveerida suupistena või ka lihtsal praena. Näiteks Kana Piccata. Kõrvale näiteks riis või polenta. Peedi hummuse mõte on, et ei kasutaks poest ostetud ketšupit. Peet on odav ja väga tervislik tooraine. Kui lapsed muidu peeti ei söö siis hummusena kindlasti. Toidul on puhas ja naturaalne maitse.

Pizza MARGHERITA

  • 500 g jahu
  • 5 g kuivpärmi
  • 325 ml vett
  • 10 g soola
  • 5 g suhkurt
  • 1 spl oliivõli
  • 300 g mozzarella juustu
  • 500 g püreestatud tomateid
  • värsket basiilikut

Lahusta pärm ja suhkur, oliivõli soojas vees.
Lisa jahu. Sõtku natuke ja lisa sool. Sõtku nüüd lõpuni ning kata köögirätikuga ja jäta tunniks kerkima.
Taigna kogusest vormi 5 või 6 palli ja lase veel 1h kerkida. See on kiirem viis pitsat teha. Muidu kerkib taigen kauem - 24 kuni 48h.
Rulli taignast ümmargune õhuke ketas. Tomati püree määri pitsale. Lisa juust.

Kodu ahjus küpseta pitsat max kuumusega, kuni ääred on kuldpruunid. Peale puista värsket basiilik.
See on maailma esimene pitsa. Siia on võimalik veel lisada erinevaid lisandeid (Eestimaa toorainet) - suitsuvorsti pitsa, kitsejuustu ja marineeritud peedi pitsa jne. Saab kasutada ka valget kala, seeni jne. Ehk siis õpime selgeks põhitõed ja sealt edasi juba laske loominguliselt.


Šokolaadi browni

  • 400 g võid
  • 400 g küpsetusšokolaadi
  • 6 muna
  • 80 g pruuni suhkrut
  • 80 g fariini suhkrut
  • 250 g toortatrajahu (Tõrvaaugu Mahe Talu, Karmeli)
  • 0,5 tl vaniljesuhkrut
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • kübeke soola

Sulata tükeldatud või ja šokolaad kastrulis keskmisel kuumusel. Lisa suhkrud. Lase pisut jahtuda. Lisa vanillisuhkur ja ükshaaval munad. Kõige lõpuks lisa toortatrajahu ja sool. Vala tainas vormi.
Küpseta 150 kraadises ahjus umbes 15 minutit. Lase jahtuda.

Suvine õuna-aroonialimonaad
üks klaas 330 ml, hea ja värskendav limonaad

  • 160 ml gaseeritud vett
  • 4 jääkuubikut
  • 70 g arooniasiirupit
  • 70 g õunamahla
  • 2 viilu sidrunit või laimi
  • paar lehte piparmünti

Võta klaas ja lisa sinna sisse jää.
Lisa siirup ja mahl. Lisa gaseeritud vesi, sidruni või laimi viilud ja münt.
PS! Limonaadi valmistamiseks saab kasutada erinevaid mahlasid nt: põldmarja-, pihlaka-, punasõstramahla jne.