Eesti Toidutee
Südamega valmistatud eestimaised maitsed
Olgu Eesti toidu ja Eesti toidukultuuri pakkujaks väike talukoht või tunnustatud tipprestoran ning pakutavaks lihtne talupojaköök, keskaja-, mõisa- ja nõukogude pärand või modernne nägemus Eesti toidust, on sellel kõigel ometigi ka midagi ühist.
Selleks ühisjooneks on väärtused, mida jagame ja millele toetume:
Soovime meeldivaid maitseelamusi Eesti Toiduteel!
Toidupakkujad kostitavad Teid aastaringselt, hooajaliselt või eelneval broneerimisel.
Degusteerimised pakuvad võimaluse avastada uusi maitseid ning kogeda hulgaliselt vahvaid emotsioone kuulates kohalikke lugusid.
Toidu õpitubades on võimalus osa saada põnevatest tegemistest ja koguda uusi tarkusi toidu valmistamiseks.
Talupoest leiab kaasa ostmiseks kohalikku talukaupa.
Väiketootjad tutvustavad oma tegemisi ja pakuvad enamasti nii degusteerimisi kui ka kaasaostu võimalusi. Osadel väiketootjatel avatud kohvik. Osade väiketootjate tooted aga saadaval vaid erinevatel väliüritustel ja/või kauplustes.
Pruulikojad, veini- ja siidritalud pakuvad õlle, veini- ja siidrisõpradele käsitööna valmivaid jooke. Korraldavad degusteerimisi ja pakuvad kaasaostu võimalusi.
Eesti Toidutee ühine väärtus: Pakutav toit on värske, maitsev, kohalikust toorainest ning kohapeal valmistatud
Eesti Toidutee tunnuslause: Südamega valmistatud eestimaised maitsed
6. augustil peetakse Lääne-Virumaal Näkiuurimiskeskuses Wähja festivali, kus tutvustatakse eestimaist jõevähki – kes ta on, kuidas püüda, valmistada ja süüa. Festivali sisustab kohaliku toidu laat tegevustega kogu perele ning sündmuse võtab kokku pidulik vähiõhtusöök kontserdi saatel. Vähipüügihooaeg Eestis kestab vaid augustikuu vältel ning selle harrastajatel peab olema ette näidata vähipüügiluba. Wähja festivali eesmärk on tuua vähisõbrad üle Eesti kokku ning edendada nii kogukondlikku kalapüügi- kui ka toidukultuuri. „Kuigi vähi kohta on Eesti pärimuses rohkelt legende, on ta tänasel päeval meie toidulaual siiski üsna võõras tegelane,“ räägib festivali eestvedaja ja vähipüügi entusiast Kaur Salus. „Vähki ei leidugi meie vetes rohkelt. Seda enam tahame tõsta teadlikkust, milliseid maitsvaid roogasid vähist teha saab ja kuidas toorainet austusväärselt lõpuni ära kasutada. Vähki ei peagi olema palju. See on delikatess. Peaasi, et on hea ja õigesti tehtud,“ lisab Salus. Festivalil astuvad üles vähiuurijad Margo Unt ja Mati Kivistik, kes räägivad lähemalt jõevähi populatsioonist, selle eripäradest, vähipüügi eetikast ja praktikast. Kohal on ka Keskkonnaameti esindus, kes tutvustab aga võõrliike. Samuti leiab aset vähinata valmistamise töötuba võrgumeistritelt Saarevõrk. Maitseelamuse Koja meistrid Tauno Laasik ja Triinu Akkermann läbi vähiroogade õpituba. Kokad toimetavad läbi päeva festivali alal ja näitavad huvilistele, mida vähiga pihta hakata ja kuidas kasutada toorainet loovatel viisidel lakast sõrani. Festivalimelu loob kohaliku kauba laat. Lisaks kalaroogadele on esindatud pagaritooted, küpsetised, juust, vein, kastmed ja vürtsid, värske köögivili ja kartul, lihatooted jpm. Kaup kohalikelt tegijatelt, mida poelettidelt ei pruugi leida. Laadalt leiab ka senisest enam käsitööd – nahatööd, keraamika, graafika, puidust nikerdused, sepistused, vähimõrrad ja natad. Pere pisematele on avatud lasteala. Laadapäeva veab muusik Mait Trink. Festivalipäeva võtab kokku pidulik 7-käiguline vähiõhtusöök koos kontserdiga. Õhtusöögiks on end Põltsamaa jõe äärde sisse seadnud restoran Rataskaevu 16, eesotsas peakokk Veiko Ojalaga. Muusikalise etteaste annab duo Saara Pius ja Toomas Uibo. Kontserdil tulevad esitusele nii David Bowie, Tears for Fearsi, Joni Mitchelli hitid, kui ka Urmas Alenderi legendaarsed palad. Tänavune Wähja festival leiab aset kolmandat korda. 2021. aastal pälvis ettevõtmine Väike-Maarja valla aasta teo tiitli. Wähja festivali pileteid saab soetada väravast. Sissepääs 3€, lastele prii. PS! Piletid Wähja festivali õhtusöögile on välja müüdud. Kontserdipiletid, mis sisaldavad ka kausitäit vähisuppi, on saadaval Piletilevis. Lisainfo: Wähja Festival
Hiie Talu kutsub mustikale🤗 Hei! Kuulutame välja registreerimise aedmustikate isekorjamisele meie mahemustika istandusest. .Mustikaid saab korjata igal päeval 6-21.augustini. Mustikate isekorjamise hind on 3eur/kg. Miinimumtasu ei ole. Saab korjata nii väikseid ahtalehiseid kui ka suuri Northblue marju. Korjamine algab igal päeval kell 9.00. Istandus on avatud kuni kella 16.00-ni. Registreerime ainult laupäeva, 6.augusti ning pühapäeva 7.augusti korjajaid. Palun registreerimiseks saata sõnum nimega, telefoni number(vajadusel kontakti võtmiseks) ning soovitav päev. Vastame kõikidele sõnumitele hiljemalt 3 päeva jooksul. Teistel päevadel registreerumist ei toimu. Tulge kohale ajavahemikul kella 9-16 ja korjake endale söömiseks või talvavaruks mahetunnustatud põllult väärtuslikke marju! Mustikaistanduse asukoha teatame registreerunutele ja teistele huvilistele, kes soovi avaldavad. Tel. 58133249
Palju õnne Mulgi Kõrts! Armsad kliendid! Täna on veidi erilisem päev kui muidu! Mulgi kõrtsil on 15. sünnipäev! 🎂 Sünnipäeva puhul pakume teile mustsõstra-martspani kooki ja kohvi. Ootame teid! 🥳
Tippkokad näitavad pühapäeval, 17. juulil Kasepääl, mida kõike saab Peipsi kuldkalast rääbisest head-paremat valmistada. Peipsi ääres Kasepääl toimuval neljandal Rääbisefestivalil demonstreerivad rääbist armastavad tippkokad oma oskusi stiilis „maitse palju jaksad“ ja seda kõike täiesti tasuta. Festivali platsil on end üles seadnud Grand Chef Emmanuel Wille, YliCool peakokk Urpo Reinthal, Lendava Laeva peakokk Martin Laiapea ning Grillikunstnik Hannes Loopere. Kõik head kala ja @Peipsi toitu armastavad Eestimaa gurmaanid kogunevad sel pühapäeval, 17.juulil Kasepääle. Heade Peipsi Maitsete pidu, kus kõige tähtsamal kohal on Peipsi toit ja päeva peategelane taasavastamist vajav Peipsi rääbis, mille selle aasta püüginorm on täis saanud. Seega on see sel aastal veel viimane võimalus värsket rääbist nautida. Kogu päeva jooksul muusikaline programm- Põltsamaa Linnaorkester, Lõõtsakuningas Toomas Ojasaar ja peaesineja ansambel „Kukerpillid“. Festivalialal on avatud Peipsi parimate toiduvalmistajate ja tootjate müügikohad, kus peale peategelase rääbise pakutakse nii kohapeal maiustamiseks kui ka kaasa ostmiseks kõike muud maitsvat, mida Peipsi ääres tehakse. Kalanduse Teabekeskus ja Lõuna-Eesti Kalastajate Klubi kutsuvad kõiki suuri ja väikseid huvilisi spinningu viske õppele. Lisaks on kohal miniloomaaed koos ponisõiduga. Söömispidu toimub kell 10-17 Kasepää laululaval ja staadionil, päeva juhib Linnateatri näitleja Mart Toome. Festivalipääse 3 €, lastele sissepääs tasuta. Festivalipääse sisaldab osavõttu kõikidest õpitubadest ja muusikalise programmi tasuta nautimist. Kui Sind ei ole pühapäeval Kasepääl, siis pole Sinus kalaarmastajat. Festivali korraldab Peipsimaa Kogukonnaköök MTÜ koostöös EMKF Rakenduskava 2014-2020, MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu, Mustvee valla, võrgustikega Peipsi Toit, Jõgevamaa toiduvõrgustik ning Kääpa OTT ja Kalanduse teabekeskus. Festivali info: https://fb.me/e/6mJN9apix Rääbisefestival 2021 video: https://www.facebook.com/peipsimaamaitsed/videos/342447000679136 Info: Peipsimaa Kogukonnaköök MTÜ, maitseelamuse.koda@gmail.com, 53 460078 (Triinu Akkermann) PS! majutust otsige ikka www.maaturism.ee😉
Eesti Toidupiirkond 2022 - Järvamaa kutsub pudrumägede bingole🤗 Piimajõed ja pudrumäed. Järvamaa kohalik toit. Eesti maitsete aasta 2022
🎀 TÖÖTUBA- käed külge ja tule jäätiseselliks❣ Kõik väikesed ja suured jätsisõbrad on oodatud Kiratsi külla Saksa Talupoe kohviku jäätisekööki ise jäätist ja kuldseid koduvahvleid valmistama! Töötoas teeme valmis ühe õige hea jäätisesegu. Räägin Sulle oma jäätiselehmadest ja ehtsast jäätisest ja küpsetame krõbedad vahvlid. Ikka heast Saaremaa võist, kohalikust mahejahust ja õnnelike kanade munadest. Tulemusena valmib pirakas ports jäätist koos isetehtud krõbevahvliga - ehtne suvine maitseelamus! Parim jäätisesell on vanuses 7-12a aga ka kõik teised on südamest oodatud meie jäätisekööki ! Sel korral toimub töötuba pühapäev, 19.06 kell 14-15, maksumus 8.- eur (kohtade arv piiratud). Oma tulekust anna märku sõnumitesse. Järgmine töötuba toimub pühapäev, 26.06 kell 14.00
Eesti Toidupiirkond 2022 - Järvamaa kutsub avastama Järvamaa maitseid. Loe ja vaata ning kohtume maitserännakul pudrumägede ja piimajõgede Järvamaal🤗
Hiie Talu värske kartul ootab ostlejaid! Meil on värske kartul valmis 😊 sort ikka Red Sonia ja öko märgiga 🍀 hind 5€/kg. Kätte saab esimesed tellimused reedel alates kella 19.00-st Lemmatsi külast. Palun kartul kindlasti ette tellida! Alates 5st kg saadan ka pakiautomaadiga! Info tel. 529 4014
25. mail toimus Tallinna Kruiisiterminalis ajalooline Eesti esimene MICHELINi restoranide tseremoonia. Oleme rõõmsad, et Eesti Toidutee ettevõtetest said märgitud Lahepere Villa, Põhjaka mõis ja Fellini restoran. Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt rõhutas eile lavalt, et see on gastronoomiamaailma Oscar. Tõepoolest. Ainult et veelgi pikema ajalooga kui filmi-Oscar. Ilmselt pole teist üleilmselt tuntud kvaliteedimärki, millele omakorda kvaliteedimärgiks on kujunenud tema sõltumatus, nõudlikkus ja juba üle 120 aasta pikkune ajalugu. Liina Maria Lepiku sõnul on Michelini tulek väga tugev sõnum, seda tunnustust antakse gastronoomiamaailmas, kuid mõju ulatub palju kaugemale: "Kõigepealt mõju otseselt meie toidukultuurile otseselt: et Eestis jätkuks motivatsiooni kasvatada suurepärast kohalikku toorainet, saada tippkokaks, luua restorane, mille maitseelamused ja teenindus on maailmatasemel. Loe enam: https://www.puhkaeestis.ee/et/puhka-eestis/eestisse-jouavad-michelini-tarnid-ja-restoranigiid?fbclid=IwAR2lP1tINvJoxbPYgftqaz-iJLhmflcSay-BkmseF9xC2-h_vK54TaceCPA
Tamme talu ürdiaed - aed täis põnevaid maitseid ja lõhnasid👌 Tamme talu ürdiaed ja talupood. Suure armastuse ja hoolega kasvatatud ürtidest, marjadest ja köögiviljadest valmivad maitsvad ja tervislikud tooted.
Tänasest on ametlikult Eesti Toidupiirkond 2022 - Järvamaa
Toredat ja tegusat aastat teile Eesti Toidupiirkond 2022 - Järvamaa Pokteilitamiseni! Hea, toidusõber! Toidupiirkond 2022 - Järvamaa alustab juba sellel laupäeval. Hoia meie tegemistel pilku peal! 👇🍓👇🍓👇🍓 https://www.jarvamaakohaliktoit.ee/hiidkahvel-randab-jarvamaale/
Pühapäeval, 1. mail 2022 avavad maapiirkonna turismiettevõtted juba seitsmendat korda uksed külastajatele ning tutvustavad oma ettevõtet ja teenuseid! Igal ettevõttel on selleks päevaks külalistele oma pakkumine! Ettevõtmise eesmärk on üheskoos tutvustada puhkamisvõimalusi Eestimaal, kutsuda linlasi maale ning tõestada, et MAAL ON ELU! Avatud Uste Päeva eestvedaja on Puhkus Maal Eesti Maaturismi Ühing. 🧐 Kes uksed avavad? Maapiirkonna turismiettevõtjad, loodusturismi ja seikluste pakkujad, siidritalud, veinitalud, väiketootjad ja ka mõned suurtootjad. Sekka muuseume, külastuskeskusi ja muid põnevad kohti. Toimuvad ettevõtteid tutvustavad ekskursioonid. Leia kõik pakkumised www.maaturism.ee Lisaks toimub 30.aprillil ja 1.mail Eesti Veinitee avatud uste päev. Tulge ja avastage puhkusevõimalused Eestimaal - maaturism.eeKolmapäeval, 1. mail 2019 avavad maapiirkonna turismiettevõtted juba kuuendat korda oma uksed kül...
Pühapäeval, 1. mail 2022 avavad maapiirkonna turismiettevõtted juba seitsmendat korda uksed külastajatele ning tutvustavad oma ettevõtet ja teenuseid! Igal ettevõttel on selleks päevaks külalistele oma pakkumine! Ettevõtmise eesmärk on üheskoos tutvustada puhkamisvõimalusi Eestimaal, kutsuda linlasi maale ning tõestada, et MAAL ON ELU! Avatud Uste Päeva eestvedaja on Puhkus Maal Eesti Maaturismi Ühing. 🧐 Kes uksed avavad? Maapiirkonna turismiettevõtjad, loodusturismi ja seikluste pakkujad, siidritalud, veinitalud, väiketootjad ja ka mõned suurtootjad. Sekka muuseume, külastuskeskusi ja muid põnevad kohti. Toimuvad ettevõtteid tutvustavad ekskursioonid. Leia kõik pakkumised www.maaturism.ee Lisaks toimub 30.aprillil ja 1.mail Eesti Veinitee avatud uste päev. Tulge ja avastage puhkusevõimalused Eestimaal - maaturism.eeKolmapäeval, 1. mail 2019 avavad maapiirkonna turismiettevõtted juba kuuendat korda oma uksed kül...