Inspiratsiooni puhaste maitsete pakkumiseks Eesti köögis jagavad Inga Paenurm ja Allar Oeselg

Toidupakkujatele toimus 27. mail 2020.a. virtuaalne inspiratsioonikoolitus "Puhtad maitsed Eesti köögis", andmaks ideid puhaste maitsete kuum- ja külmtöötlemiseks.
Mitmed meie toorained annavad erineval töötlemisel välja väga head puhtad maitsed, neid ei pea muutma valmis maitseainete segudega. Tähtis on keemia toidutegemises. Erinevad klassikalised kombinatsioonid, mis alati toimivad ning toovad puhtad maitsed esile.

Ideid jagasid Eesti Peakokkade Ühenduse liikmed Inga Paenurm ja Allar Oeselg. Koolitust modereeris Helen Vihtol.
Allpool retseptid koolituselt nii ettevõtjatele, kui ka kõigile kodus järeleproovimiseks!
Vaata ka koolituse videod!


Järveotsa vutt, Kalamatsi kitsejuustu orsotto ja Muhe-Mahe peet

  • 4 tk vutifileed
  • 50 g kitsejuustu
  • 60 g kruupi
  • 0,5 l kanapuljong
  • 100 g peeti
  • 50 g võid
  • erinevaid ürte (tüümian, till, petersell, salvei, estragon)

Kondista vutt ja maitsesta soolaga.
Grilli vutt 180 C juures grillil ja ainult naha poolt.
Seejärel eralda vuti rinnafilee ja koivad. Vuti koivad asetame koos vutisüdamega potti hauduma, millest saame kastme, valame peale punastveini ja veise puljongit.
Kastet keedame umbes 20 min ja seejärel lisame või ja tüümiani.
Mässi peet fooliumise ja küpseta ahjus umbes 1h 180 C juures ja alles siis koori peet ja tükelda kuubikuteks.

Kruubi orsoto tegemiseks kuumutame odra kruupe võiga ja hakkame vähe haaval lisama kanapuljongit, kuni kruup muutub pehmeks.
Seejärel lisame peedi, Kalamatsi kitsejuustu ja või.
Juurpeterselli/pastinaagi koorime ja keedame vees pehmeks, ning püreestame vähese või ja veega kreemiks.
Põdrakanepit grillime koos vutiga.

Hautatud veisepõsk kiirhapendatud kapsa ja maapirnipüreega

  • 1 kg veisepõske
  • äädikat (õuna ,vaarika, mustsõstra)
  • 2 tl kanapuljongipastat
  • sool, loorber/pipraterad
  • 1 värskekapsa pea
  • 30 g rohelist
  • 100 g tudraõli
  • soola
  • äädikat (õuna- , vaarika- , mustsõstra- , veiniäädikas)
  • maapirni
  • võid
  • puljongit
  • vajalikud abivahendid: blender ja rullkile (PVS tugevam mis kannatab rohkem kuumust)

Aseta pott tulele. Lisa tükeldatud põsk, seejärel äädikas, vesi, loorber, pipar, sool.
Kata pott kilega ja pane kõrgel kuumusel keema. Jälgi, et vesi otsa ei saaks.
Tükelda kapsas kuueks (suur kapsapea). Prae pannil õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Tükelda roheline, lisa soola, natuke tudraõli ja määri ühele poole kapsale.
Aseta ahju 160 kraadile 10 minutiks.
Puhasta maapirn. Tükelda meelepärasteks tükkideks. Pane potti õli ja või ning kuumuta õrnalt tasasel tulel. Lisa maapirn, pruunista kuldpruuniks, kalla peale vesi, kanapuljong ja keeda pehmeks.
Seejärel pane maapirn ilma veeta blenderisse, lisa või ja püreesta kreemjaks massiks.