Inspiratsiooni smuutide valmistamiseks jagab Waide motelli peakokk Katrin Kollist

Toidupakkujatele toimus 12. novembril 2019.a. inspiratsioonikoolitus "Noortepärased smuutid – ideed ja serveerimine". Koolitajaks Waide motelli peakokk ja toitlustusjuht ning Eesti Peakokkade Ühenduse liige Katrin Kollist.
Allpool retseptid koolituselt nii ettevõtjatele, kui ka kõigile kodus järeleproovimiseks!
Vaata ka koolituse videod!


ROHELISED SMUUTID


Spinatismuuti banaaniga

  • 1 banaan
  • 1 roheline õun
  • 100 g spinatit
  • 1 avokaado
  • 1 laim (pigistada mahl)
  • soovi korral lisada 2 tl kanepiseemneid
  • vedelikuna kasutada vett (0,5 l), mida kevadel võid asendada vahtra- või kasemahlaga

Vajadusel koori õun, tükelda kõik komponendid väiksemaks ja pane blenderisse. Peenesta blendris või köögimasinas.

Rohesmuuti

  • pool pikka kurki
  • suur peotäis spinatit
  • 2,5 dl ananassitükke
  • 1 õun
  • 0,5 sidruni mahl
  • 1-2 sl tšiiaseemneid
  • joogivett

Vajadusel koori kurk ja/või õun. Peenesta blendris või köögimasinas kõik koostisosad ja tarbi vahetult peale valmistamist.

Spinatismuuti avokaado ja mündiga

  • paar peotäit beebispinatit
  • 1/2 viilutatud ja kooritud värsket kurki
  • 1/2 avokaadot
  • 1 suur või 2 väikest kooritud kiivit
  • 2 dl maitsestamata jogurtit või keefirit
  • 1,5 dl apelsinimahla
  • maitse järgi värskeid mündilehti

Koori kurk ja kiivi, tükelda ja pane kõik komponendid blendrisse. Peenesta blendris või köögimasinas.

Kaltsiumirikas roheline smuuti

  • 2 õuna (kooritult)
  • 1/2 pikka kurki
  • 2 varsselleri vart
  • 5 basiilikulehte
  • 2,5 dl mandlipiima
  • soovi korral pähkleid, seemneid

Esmalt blenderda tahked komponendid vähese vedelikuga, ühtlase massi saamisel lisa ülejäänud vedelik.

Supersmuuti (põletikuvastane)

  • 2,5 dl värsket või külmutatud mangot
  • 2,5 dl värskeid või külmutatud maasikaid
  • 1 väike kurk
  • 5 basiilikulehte
  • 2,5 dl kuuma joogivett või kookosvett
  • 1 tl tšiiaseemneid
  • soovi korral peale raputamiseks erinevaid pähkleid, seemneid, kookoshelbeid

Blenderda segu esmalt vähese vedelikuga kuni ühtlase massi saamiseni, seejärel lisa ülejäänud vedelik ja blenderda veel ca minut, et smuuti saavutaks ühtlase mõnusa konsistentsi.
Lõpuks lisa tšiiaseemned, blenderda veel korraks läbi ning kalla serveerimisklaasidesse.
Lase serveeritud smuutil veidi klaasis seista, et tšiiaseemned saaksid veidi paisuda.

Puhastav ja tervendav smuuti

  • 2 banaani (värsket või külmutatud)
  • 1 sidruni värskelt pressitud mahl
  • 2 varsselleri vart
  • 1/2 pikka kurki
  • 1 väike jupp ingverit
  • 1 dl peterselli (soovi korral, annab väga tugeva maitsenüansi)
  • 1 dl koriandrit (soovi korral, annab väga tugeva maitsenüansi)
  • 2,5 dl vett või kookosvett

Valmistamiseks pane esmalt blenderi ingver, lisa veidi vedelikku ning purusta.
Seejärel lisa ülejäänud tahked koostisosad ja vedelik ning blenderda kuni ühtlase segu saamiseni ca 1 minuti jooksul.

Õuna-kaneeli smuuti

  • 1 külmutatud banaan
  • 1 (kooritud) õun
  • 1 dattel (soovitavalt eelnevalt leotatud ja hakitud)
  • 1 peotäis spinatit või salatit
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl tšiiaseemneid
  • 2,5 dl kookosvett või vett

Esmalt panne blenderi kõik tahked komponendid ning vähene kogus vedelikku, peenesta korralikult läbi, seejärel lisa ülejäänud vedelik ning blenderda kuni ühtlase segu saamiseni.

Selleriga smuuti

  • 1 roheline õun
  • 1,5 väiksemat apelsini
  • 1 selleri vars
  • suur peotäis spinatit
  • 3 datlit
  • vett

Blenderda kõik koostisosad ja joo vahetult peale valmistamist.

Tervistav smuuti

  • 1 pirn
  • 100 g spinatit vm mahedat rohelist (esialgu võib alustada väiksematest kogustest, nt 50 g)
  • 2 dl pähkli-, soja- või kaerapiimajooki
  • 1 banaan
  • 1/2 sidruni mahl
  • 2 sl tšiiaseemneid

Pane kõik koostisosad blenderisse ja peenesta. Tarbi kindlasti vahetult peale valmistamist!
PS! Kaerapiimajoogi võib ka ise teha, kui panna peotäis kaerahelbeid ööseks veega likku, hommikul blenderdada 1 osa kaerahelbeid ja 2 osa vett; aga võib asendada ka tavalise piima või maitsestamata jogurtiga.


RAMMUSAMAD SMUUTID


Lihtne banaanismuuti

  • 1 külmutatud banaan
  • 1 dl kuuma vett
  • näpuotsaga vürtse (kaneel, nelk, kardemon)

Esmalt blenderda banaan vähese kuuma veega ühtlaseks seguks, lisa vürtsid, veel veidi kuuma vett ning blenderda kuni ühtlase massi saamiseni.

“Juustukoogine smuutikauss”

  • 1 külmutatud banaan
  • 1,25 dl leotatud ja loputatud india pähkleid (leota 30 min-2 tundi, mitte kauem)
  • 1,25 dl kirsse
  • 1,25 dl mustikaid
  • 0,5 dl sidrunimahla
  • mandlipiima
  • veidi sooja vett
  • soovi korral maitsestamiseks veidi kakaovõid või vahtrasiirupit / mett või naturaalset vaniljet / vaniljeekstrakti

Valmistamiseks blenderda esmalt külmutatud banaanid, marjad ja india pähklid vähese sooja veega, seejärel lisa ülejäänud komponendid ning blenderda umbes minuti jagu kuni ühtlase kreemja massi saamiseni.
Smuutikausi valmistamiseks peaks see smuuti jääma suhteliselt paks. Peale raputa värskeid või külmutatud mustikad, omavalmistatud müslit, veidi jahvatatud linaseemneid, mõned ananassiviilud ning nõrista veidi mett.

Soolane smuuti / smuutikauss

  • 500 g tomatit
  • 1-2 sellerivart
  • 1-2 väiksemat kurki
  • 0,5-1 paprikat (punane, kollane või oranzh)
  • 1/2 sidruni mahl
  • maitse järgi basiilikut

Lisaks soovitav lisada:

  • 1-2 küünt värsket küüslauku
  • 0,5-1 salatisibul (punane)
  • misopastat (vähese kuuma veega segatult)
  • vajadusel lisaks veidi sooja vett

Valmistamiseks blenderda köögiviljad vähese veega ning arvesta, et mida enam on smuutis puu- ja köögivilju, seda vähem vajad lisatavat vedelikku. Lisa vedelikud (sidrunimahl, vedeldatud misopasta, vajadusel veidi sooja vett). Blenderda kuni ühtlase tekstuuriga segu saamiseni.
Maitse ning lisa vajadusel veel veidi soola, musta pipart, misovedelikku, sidrunit.

Köögiviljakiiksuga hommikusmuuti

  • 1 banaan
  • 2 väikest avokaadot
  • 3 peenikest sellerivart (u 10 cm jupp, pundi keskelt nooremad varred)
  • 0,5-1 väike suvikõrvits
  • suur peotäis maasikaid
  • 1 viil ananassi
  • 2 sl astelpajumarju
  • 2 sl mustsõstramarju
  • 2 cm jupp ingverijuurt(kooritud)
  • 1 kuhjaga sl mett

Püreesta kõik koostisosad ja tarbi kohe.
Võid lisada juurde ka röstitud toortatart ja mandlilaaste ning nautida hommikusöögina!

Roosa smuutikauss

  • 100 g külmutatud marju (maasikad ja sõstrad)
  • 1 keskmine banaan
  • 4 sl kreeka jogurtit
  • 3 sl müslit
  • 1 tl kookoslaaste
  • 2 aprikoosi

Pane blenderisse pool banaani ja jogurt. Töötle ühtlaseks massiks ja lisa külmutatud marjad. Töötle uuesti ühtlaseks massiks (umbes 5 minutit). Pane smuuti kaussi, lisa järgi jäänud pool banaani viiludena, aprikoosiviilud, müsli ja kookoslaastud. Naudi kohe!

Jõuluhõnguline kõrvitsa-banaani smuutikauss

  • 1-2 (külmutatud) banaani
  • paar viilu (ca 50-60 g) eelnevalt ahjus röstitud* ning seejärel külmutatud kõrvitsat
  • maitse järgi kookose või mandlipiima
  • 1/4 tl piparkoogimaitseainet
  • 1/4 tl kaneeli
  • vajadusel tunde järgi vett

Koori ja tükelda banaan ning aseta blenderisse/köögikombaini. Lisa juurde tükeldatud kõrvits, kookospiim, maitseained ja vesi. Töötle segu kuni ühtlase kreemise tulemuse saamiseni. Naudi kohe! Smuutisse hapukuse lisamiseks võib lisada ka värskeid või külmutatud jõhvikaid/pohli.

*Kõrvitsa röstimine - koori ja tükelda (muskaat)kõrvits ning pintselda oliiviõliga kergelt üle ning aseta kõrvits küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti kõrvitsat ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit. Lase kõrvitsal jahtuda. Võid röstitud kõrvitsatükid külmutada või valmistada sellest püreed.


MARJASMUUTID


Maasikasmuuti

  • 5 dl värskeid või külmutatud maasikaid
  • 1 apelsin (kooritud)
  • 2 varsselleri vart
  • 1/2 pikka kurki
  • 2,5 dl kookospiima
  • soovi korral pealeraputamiseks erinevate pähklite-seemnete-kookoshelveste segu

Valmistamiseks blenderda tahkeid komponente esmalt vähese vedelikuga kuni ühtlase massi saamiseni, seejärel lisa ülejäänud vedelik ja blenderda veel umbes minut, et smuuti saavutaks ühtlase mõnusa konsistentsi.

Maasika- basiiliku laimismuuti

  • 2,5 dl maasikaid
  • 2,5 dl kirsse
  • 1 peotäis basiilikut
  • 1 kooritud laim
  • 2,5 dl kookosvett või vett
  • 1 tl tšiiaseemneid

Valmistamiseks pane esmalt kannu kõik tahked komponendid ning vähene kogus vedelikku, püreesta korralikult läbi, seejärel lisa ülejäänud vedelik ning blenderda kuni ühtlase segu saamiseni.

Soojendav sügissmuuti

  • 1 banaan
  • suur peotäis maasikaid
  • väike peotäis vaarikaid
  • ca 1 cm jupp ingverijuurt
  • 1 tl kaneeli
  • 1 apelsin
  • 2,5 dl leiget vett
  • 1 sl kanepiseemneid
  • soovi korral vahtrasiirupit või mett

Puhasta banaan ja koori ingver ning apelsin. Pane kõik koostisosad blenderisse ja peenesta.

Smuuti maasikatoormoosiga

  • 2 banaani
  • 1 keskmise suurusega pehme avokaado
  • 300 g isetehtud pisut jäätunud maasikatoormoosi
  • 1 dl maitsestamata jogurtit
  • 2 dl keefirit
  • 1 sl mett või suhkrut (vajadusel, oleneb kui magus maasikamoos on)

Kõrvitsasmuuti kaneeliga

  • pool külmutatud banaani (viiludena)
  • 100 g kõrvitsapüreed
  • 0,5 tl jahvatatud kaneeli
  • 1 sl mett
  • 1-2 dl petti (võib asendada taimse piimaga)

Tõsta külmutatud banaaniviilud, kõrvitsapüree, kaneel, mesi ning vedelik (reguleeri vedeliku kogust vastavalt sellele, kui vedelat jooki soovid) blenderisse ja töötle ühtlaseks smuutiks. Smuuti saad valmistada ka saumikseriga.

“Tere hommikust” smuuti

  • 1 apelsin
  • 1 pirn
  • 1 banaan
  • 1 pisike Gallia melon
  • 1 spl tšiiaseemneid
  • 0,5 tl kaneeli
  • vett

Koori apelsin, banaan ja melon ning tükelda. Pane kõik koostisosad blenderisse ja peenesta.

Banaani-mustikasmuuti

  • 1 banaan
  • peotäis külmutatud mustikaid
  • 1 sl mett
  • 1 väiksem pirn
  • 2-3 jääkuubikut

Pane kõik koostisosad blenderisse ja peenesta.

Toitev ja tervislik banaani-mustikasmuuti

  • 1 keskmine banaan
  • 3 sl mustikaid (värsked või külmutatud)
  • 3 kuhjaga supilusikat kreeka jogurtit
  • 1 dl vett
  • 1 tl sidrunikoort (sügavkülmast)

PS! Sügavkülmast võetud riivitud sidrunikoor annab smuutile head värskust.
Pane kõik koostisained blenderisse ja peenesta.

Toitev avokaado-mustikasmuuti

  • 1 banaan
  • 1 avokaado
  • 1 suurem peotäis mustikaid
  • sidruni mahl
  • 2 sl leotatud täistera riisihelbeid (või 2 spl riisiputru)
  • 1 dl vett
  • soovi korral magustamiseks agaavisiirupit või mett

Puhasta avokaado ja banaan, pane blenderisse. Pigista juurde sidrunimahl ning lisa ülejäänud koostisosad ning blenderda. Tarbi kohe!

Tervislik banaani-astelpaju smuuti

  • banaan
  • keefir
  • linaseemned
  • astelpajumarjad
  • kaerakliid

Pane kõik koostisosad blendrisse ja püreesta. Püreestamisel saad kasutada ka saumikserit.