Verikäkk

KOOSTISAINED

  • 7,5 dl verd
  • 4-5 dl vett, lihapuljongit või piima
  • 200 g pekki
  • 1-2 sibulat
  • soola
  • 20-25 dl (1,1-1,4 kg) odra- või rukkijahu
  • pipart
  • keetmiseks vett, soola, vürtse

Foto: Tiit Mõtus, EASi foto- ja videopank

  • Veri kurnata läbi sõela, lisada vesi, lihaleem või piim.
  • Pekk lõigata väikesteks kuubikuteks ja praadida kuumal pannil krõbedaks.
  • Praadimise lõpus lisada hakitud sibul ja praadida koos, kuni sibul on kuldkollane.
  • Lisada vedelikule maitseained ja nii palju jahu, et saab paras taigen.
  • Taigen sõtkuda ja märgade kätega vormida pikergused käkid.
  • Vesi kuumutada keema, maitsestada soola ja vürtsidega.
  • Keevasse vette panna käkid ja keeta tasasel tulel, kuni käkid on valmis (25-35 minutit, sõltuvalt käkkide suurusest).
  • Süüa võib kuumalt.

Nõuanne: Käkke võib säilitamiseks jahutada. Siis tuleb need enne söömist vähese rasvainega üle praadida. Praadimiseks lõigata verikäkid viiludeks ja praadida rasvas pruuniks. Praetud verikäkke võib soovi korral maitsestada soolaga või muude soovikohaste maitseianetega.
Lisandiks sobib hapukoor, pohla- või jõhvikamoos või -salat, hapukas õunamoos või sõstramoos, marineeritud peedisalat, külmad hapukoore- ja kohupiimakastmed.