Kodune rukkileib

KOOSTISAINED

  • leivajuuretist
  • 8 kg rukkijahu
  • 5 l leiget vett
  • soola

Foto: MTÜ Eesti Maaturism

  • Segada eelmisest leivateost jäänud juuretis, poolest osast  jahust ja leigest veest käsitsi või puulusikaga poolvedel taigen.
  • Katta taigen rätiga ja tõsta sooja ning tuuletõmbuseta kohta vähemalt 6-10 tunniks hapnema.
  • Kui taigen on parajalt hapu ning kerkinud, sõtkuda tasapisi juurde ülejäänud jahu. Jahu lisada osade kaupa ja vaid nii palju, et taigen saaks parajalt sitke.
  • Maitse järgi lisada taignale soola.
  • Jätta taigen uuesti kaetuna sooja kohta kerkima (umbes paariks tunniks).
  • Kerkinud taigen jagada leivapätsideks, vormida need ümaraks ning siluda pealt märja käega siledaks. 
  • Küpsetada puuküttega ahjus ca 2 h.
  • Küpsenud leib tõsta ahjust välja jahtuma. Ahjust võetav leib niisutada pealt leige veega ning lasta tal räti all tõmmata.
  • Lõigata leiba alles siis, kui ta jahtunud on.